Bun găsit, pe 2020, tuturor celor care îmi urmăresc activitatea și nu numai!
Anul acesta este un an foarte important, cel puțin din punct de vedere politic, așa cum bine știți, anul 2020 fiind anul alegerilor electorale, atât în ceea ce privește mandatele pentru Parlamentul României, cât și alegerile locale!
Așa cum ați observat, deja, “pretendenții” pentru poziția de Primar al Slatinei s-au lansat într-o competiție a realizărilor sau după caz a promisiunilor, lucru pe care nu-l voi comenta, deși consider că multe dintre aceste realizări sau promisiuni sunt, fie foarte puțin remarcabile, fie goale de conținut!
Așadar, astăzi voi avea un punct de vedere despre ceea ce se întâmplă în Slatina, mai exact, despre aerul irespirabil și despre poluarea excesivă produsă de către punctele de lucru care desfășoară activități de metalurgie, fie ca vorbim despre colectarea metalelor sau despre transformarea lor, în procesul de reciclare.
Pe scurt, vom discuta despre faimoasele topitorii care astăzi sunt în centrul atenției, nu doar pentru slătineni, aceasta fiind mai degrabă o problemă națională.
Pentru a găsi soluții, trebuie, înainte de toate, să înțelegem mai bine acest fenomen care se dovedește a fi deosebit de periculos și nociv, aducând un prejudiciu incomensurabil sănătății publice.
Ei bine, pentru a-l înțelege trebuie, în primul rând, să identificăm (cel puțin) “actorii”, cauzele, efectele… precum și costurile, dar și valoarea prejudiciilor.
Plecând de la premiza că punctele de lucru respective, în cazul Slatinei, dețin autorizatiile și avizele necesare, vor trebui identificate cauzele, iar acestea pot fi multiple, începând cu legislația care reglementează aceste activități, tehnologie de prelucrare și prevenire a emisiilor defectă sau învechită, de ce nu… am putea lua în considerare, eventual, chiar și o rea-intenție a administratorilor acestor centre, de asemenea o altă cauză ar putea fi corupția organelor abilitate să exercite controlul modului în care funcționează aceste centre; o altă cauză, și cea mai importantă, din punctul meu de vedere, ar putea fi chiar lipsa unei infrastructuri administrative care ar putea facilita consultanță de specialitate în privința modalităților de acces la finanțare în vederea unei retehnologizări actualizată, acestea fiind valabile atât în cazul poluatorilor mai mici, dar și al celor mai mari.
O altă chestiune importantă pe care trebuie să o luăm în calcul fiind și necesitatea continuării activității acestor centre, bineînțeles, în condiții legale și cu respectarea normelor în vigoare.
Din punct de vedere al sustenabilității, faptul că Slatina are această capacitate de reciclare este un lucru bun, evitându-se astfel producția de noi cantități de metale ceea ce ar putea însemna mai multă poluare decât cea existentă, dar și o presiune mai mare pe exploatarea resurselor, proces care la rândul lui este tot un poluator! Cu alte cuvinte, în lipsa acestor centre de reciclare, țara noastră ar risca să polueze cu mult mai mult decât se întâmplă acum.
Cert este și faptul că o sănătate pusă în pericol (din diferite cauze) declanșează costuri enorme și o presiune enormă asupra bugetului instituțiilor din sistemul de sănătate publică, motiv pentru care este în interesul guvernului, prin instituțiile statului, să vină în sprijinul acestor centre în vederea îmbunătățirii ciclurilor de reciclare și nu împotriva lor – ceea ce ar fi foarte grav.
Din punctul meu de vedere, consider faptul că ar fi foarte interesant ca în cadrul administrației publice a reședințelor de județ, să existe un departament care să gestioneze consultanța dosarelor din sectorul privat (firme mici și mijlocii) pentru finanțarea mai multor tipuri de activități, nu doar a celor care vizează reciclarea, ci și activitățile în alimentație, agricultură, servicii, etc., atât în ceea ce privește modernizarea unor instalații, cât și pentru firmele care vor să se lanseze.
Un lucru este foarte clar, în ceea ce mă privește, nu sunt de acord cu ideea ca instituțiile publice să-și asume doar latura punitivă. Este datoria instituțiilor publice să-și asume, mai degrabă, rolul de partener al sectorului privat și să creeze un climat propice dezvoltării mediului de afaceri, iar pentru a face acest lucru trebuie să manifeste, în primul rând, deschidere și mai ales transparență.

Lasă un răspuns