„Doamna Elena Iotu, tocmai ați fost aleasă în fruntea femeilor ALDE din Olt, o mișcare relativ rapidă, de la momentul plecării din PNL. Sincer, ce credeți că vă recomandă pentru această poziție politică onorantă?”

Intotdeauna, ca de altfel, si acum, sunt de parere ca in politica, notiunea de « miscare relativ rapida » sau dupa caz « intarziata », nu exista, si am sa va explic punctul de meu de vedere asupra acestui aspect, in contextul actual al evenimentelor politice si tinand cont de evolutia cadrului politic din tara noastra.

In Romania, si subliniez ca acesta este un punct de vedere personal, cadrul in interiorul caruia se desfasoara evolutia politica nationala, este unul aflat in faza inca incipienta, avand ca reper inceputul anilor 90. Suntem, ca stat, o democratie tanara, in comparatie cu foarte multe tari europene, o democratie tanara, foarte dinamica si deosebit de activa, motiv pentru care este normal ca lucrurile sa evolueze rapid, dat fiind faptul ca avem de recuperat o discrepanta destul de mare fata de statele fondatoare ale Uniunii Europene.

Acest lucru este valabil si in ceea ce priveste scena politica interna, scena care pentru moment traverseaza, intr-un ritm alert si totodata efervescent, asezarea principiilor pe care ne alegem sa le urmam si pe care, impreuna ne dorim sa reusim sa le definim cat mai bine pentru ca ele sa fie clare si explicite, pentru a fi intelese de catre societatea romaneasca.

Bineinteles ca sunt mult mai multi factori care influenteaza aceasta miscare rapida in evolutiile politice, unul dintre acesti factori fiind si experienta pe care o avem fiecare dintre noi, iar daca vorbim despre situatia mea, pasul catre preluarea Organizatiei Femeilor Aliantei Liberalilor si Democratior Europeni din Olt – a fost unul firesc.

           „Cum v-ați acomodat cu politica ALDE, care este subordonată fratelui mai mare, PSD, după ce dvs., în interviurile pe care mi le dădeați, atunci când erați la PNL, propovăduiați dreapta liberală și luptați împotriva neo-comuniștilor din PSD?”

Ca sa putem vedea mai bine lucrurile, v-as propune sa aruncam o privire peste politica Aliantei Liberalilor si Democratior Europeni, dar si in istoria liberalismului romanesc, intr-un context mai larg si anume, cel al Uniunii Europene, pentru a intelege mai bine proiectia acestei aliante europene in Romania.

In 2014, Partidul National Liberal s-a desprins de aripa grupului Aliantei Liberalilor si Democratilor Europeni, aderand la aripa grupului Popularilor Europeni, abandonand, bineinteles, nu in totalitate, reforma liberala pe care si-o asumase in cadrul ALDE – o reforma liberala asumata de catre liberalii romani inca din ’90, cand partidul a fost reinfiintat, dar in acelasi timp, nu cu aceeasi intensitate inversunata a vechilor familii liberale fondatoare, preferand sa abordeze un orizont care intr-un fel se indeparteaza de prioritatile meseriilor care fac parte din categoriile liberale, cum ar fi – profesorii, medicii, notarii, avocatii, artizanii etc., o alegere care pe mine, in mod personal, m-a afectat direct, tinand cont de faptul ca activitatea mea, inclusiv cea politica, vizeaza mai ales sectoarele « sanatate » si « educatie », zone in care, noi romanii, ca cetateni europeni, mai avem foarte mult de lucru pentru a le putea face functionale, cel putin la un standard decent, sectoare care sa furnizeze servicii de care romanii sa se poata bucura si (mai ales) in care sa poata avea incredere.

„Odată achitat de instanțele judecătorești, C. P. Tăriceanu ia un avans moral consistent în fața aliatului său Liviu Dragnea. În acest context, credeți că liderul dvs. merită să candideze la președinția țării?”

A rezuma doua forte politice importante, doua entitati politice aflate acum intr-o alianta parlamentara, doar la portretul liderilor celor doua partide (asa cum ati facut mentiune mai devreme, in intrebarea dvs), este o abordare oarecum precipitata. Aceasta alianta parlamentara si totodata guvernamentala, formata din liberal-democrati si social democrati, are dincolo de imaginea liderilor mentionati de catre dvs. , foarte multe voci, atat de o parte cat si de cealalta, voci care poate ca nu au un ecou atat de puternic in spatiul public, dar care sunt ale unor intelectuali, specialisti in domeniile lor de activitate, oameni cu un puternic profil politic, si care nu pot fi neglijate.

Calin Popescu Tariceanu este un politician cu o vasta experienta politica, fost Prim-ministru liberal al Romaniei, si iata, in continuare, reprezentantul si Presedintele Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa in Romania, dar si Presedinte al Senatului Romaniei. Am incredere ca va pune in balanta si va lua in considerare cele mai bune teme argumentate in interesul organizatiilor liberal-democrate, si totodata, sa nu uitam faptul ca in acest moment partidul nostru se bucura de structuri teritoriale stabile, cea mai mare parte a acestora avand lideri alesi democratic, ceea ce denota o capacitate de organizare buna, esentiala oricarui partid, iar noi am reusit deja sa ducem la bun-sfarsit acest proces, asadar, in concluzie putem spune ca organizatiile noatre sunt pregatite sa aduca rezultate surprinzatoare in viitoarele competitii electorale.

Romania are nevoie, nu de unul, ci de mai multe obiective de tara, obiective pe care trebuie sa si le insuseasca pe deplin, obiective pe care, indiferent de culoarea politica sa le duca la bun-sfarsit ; indiferent de nuantele politice aflate la guvernare, fie ele chiar si aliante ; si – indiferent de cine este sau va fi urmatorul sef de stat, si spun acest lucru in perspectiva alegerilor europarlamentare, urmate indeaproape de alegerile prezidentiale, acestea fiind pragurile-proba ce ne vor ajuta sa tragem concluziile de etapa cu privire la maturitatea organizatiilor judetene, iar in cazul nostru, dl. Mihai Nita, ca deputat si presedinte al organizatiei noastre, a reusit, nu intamplator, sa puna bazele unei structuri judetene solide, din care fac parte oameni cu foarte multa experienta politica si administrativa.

„Ce credeti ca se va intampla cu ALDE, daca Liviu Dragnea va fi condamnat ?”

Ceea ce se intampla acum de partea cealalta a aliantei, si aici ma refer la presedintele PSD, Liviu Dragnea, tine de evolutia unui intreg lant de evenimente ce au un caracter, strict intern – si care au legatura, mai degraba, din punctul meu de vedere, cu initiativa capacitatii de reforma interna a structurilor PSD, ei insisi fiind responsabili de cum vor reusi sa concluzioneze aceste aspecte.

In ceea ce ne priveste, asa cum spuneam mai devreme, Alianta Liberalilor si Democratilor Europeni si PSD, sunt in acest moment intr-o alianta parlamentara si guvernamentala, dar sa nu uitam ca la ultimele alegeri parlamentare , din 2016, partidul nostru s-a pozitionat foarte bine, deasupra pragului, tinand cont de faptul ca la acea vreme partidul nostru participa la prima competitie electorala in formatul pe care il avem si astazi.

In ultimii doi ani organizatiile noastre au reusit sa evolueze semnificativ si cu siguranta procentele referitoare la increderea electoratului liberal-democrat, au evoluat substantial – la randul lor.

 „Lui Dragnea ii tataie fundul de frica puscariei si este in stare sa arunce Romania in aer, pentru a-si salva libertatea . Cum vedeti dvs. situatia asta ?”

In ciuda ultimelor manifestari care au avut loc in Romania in ultimii ani, pentru a ma face inteleasa, voi da un raspuns cat se poate de obiectiv si de direct, si anume – Romania nu risca absolut deloc sa fie « aruncata in aer » asa cum se vehiculeaza in media locala.

Intr-adevar, putem spune ca se inflameaza spiritele atunci cand partidele de guvernamant si cele din opozitie au divergente de opinii, uneori extreme, pe anumite teme si ca acest aspect are un efect direct asupra societatii romanesti, dar asta nu inseamna ca nu va fi pusa in aplicare metodologia care sa argumenteze, intr-un cadru legislativ specific, spetele respective si care sa ofere suportul legislativ adecvat pentru a putea solutiona aceste divergente de opinii.

Felul in care Partidul Social Democrat va reusi sa gaseasca solutii pentru iesi din aceasta situatie, – pentru ca, totusi, vorbim despre o criza interna plasata la varful structurii PSD, o criza al carei vector este insusi Presedintele PSD, Liviu Dragnea, asta pe de-o parte, dar asa cum am precizat deja in relatarile anterioare, – toate aceste aspecte tin de capacitatea de reforma a structurilor social-democrate pentru a reusi sa puna capat acestor framantari interne. Inteleg ca, desi amanata in repetate randuri pana la aceasta ora, din varii motive, pana la finalul lunii in curs va exista o decizie pronuntata a Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Probabil ca structuriile din forul decizional al PSD se vor raporta la aceasta pronuntare a Inaltei Curti pentru a lua decizii, mai departe, in interiorul partidului.

          ” Ca Presedinte al doamnelor ALDE din Olt, care sunt proiectele dvs. pe temen scurt, mediu si lung ? Cand sunteti dispusa sa facem, impreuna, o lansare de carte, cu doamnele si domnii din ALDE Olt ?”

Agenda evenimentelor noastre in perioada urmatoare este una foarte incarcata. Ca presedinte al femeilor liberal-democrate din Olt, asa cum am mentionat in declaratia mea in ziua alegerilor, voi acorda o atentie deosebita relatiilor interne intre organizatiile noastre din judet. Este foarte important ca relatiile intre liderii organizatiilor noastre sa mentina acest ritm interactiv si constructiv, iar organizatia din Slatina va juca un rol foarte important in acest proiect, in primul rand pentru ca Slatina este capitala judetului nostru si in acelasi timp, resursa umana foarte bine calificata pe care o avem aici poate da startul unui trend si unui standard performant, cu mult peste ceea ce obisnuiam sa avem pana nu demult. Vor avea loc un numar important de actiuni cu diferite caractere, dar vom acorda o atentie sporita felului in care acestea vor fi organizate, pentru ca nu ne intereseaza cantitatea lor, ca numar, ci atingerea scopului pe care ni l-am propus pentru fiecare actiune in parte.

Bineinteles ca Alianta Liberal-Democrata Olt isi propune sa sprijine lansari de carte si ca acest tip de evenimente vor fi incurajate, avand sustinere neconditionata atat din partea mea, cat si a intregii organizatii judetene, cum de altfel ne dorim ca evenimentele culturale, indiferent de dimensiunea lor, sa reuseasca sa-si puna amprenta cu succes si sa aiba aportul cultural de care comunitatea noastra are mare nevoie.

Sursa: Linia Intai

Interviu cu Elena Iotu ***'(varianta originala)

Lasă un răspuns